fallback

Хубавото време кара британците да пазаруват повече

Продажбите на веригите за търговия на дребно нарастват през юни благодарение на ранното лятно затопляне

10:55 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на стоки на дребно във Великобритания са отбелязали ръст през юни, в голяма степен благодарение на ранното лятно затопляне през месеца, предаде BBC.

Данните на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) разкриха, че продажбите са се повишили с 1,4% на годишна база.

Продажбите на хранителни стоки са се увеличили най-силно, като в същото време покупките на мебели и електроуреди намаляват. Пазаруването по интернет и по телефона отчита ръст от близо 17% на годишна база.

Това може да се дължи на склонността на потребителите да пазаруват онлайн в необичайно горещите дни. Продажбите на музикални DVD и CD също се увеличават.

Разпродажбите на облекло също допринасят за увеличението на оборота на търговците на дребно. Все пак много от веригите остават притеснени по отношение на своите приходи и печалба.

През май индексът на BRC, който следи баланса на продажбите на дребно, се понижи с 0,8% на годишна база. Причина за това стана нарастващата безработица и несигурността, която домакинствата изпитват по отношение на своето финансово състояние.

За да стимулират обема на продажбите, търговците на дребно в страната започнаха да намаляват цените на някои стоки. Това оказа допълнително влияние върху стойността на намаляващата инфлация.

Днес се очакват данните за индекса на потребителските цени през юни. Те вероятно ще покажат, че инфлацията във Великобритания е паднала под таргета от 2% за първи път от септември 2007 г.

Британската лира поскъпва с 0,3% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 10:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 0,8587 британски лири. За последните три месеца еврото се е обезценило с над 4% спрямо лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 04.09.22 г.
fallback