fallback

Брокерите във Великобритания вече очакват поскъпване на жилищата

Брокерите очакват повишение на цените през следващите три месеца за първи път за последните две години

10:36 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата в Англия и Уелс продължиха да падат, но с много по-бавни темпове през юни, а очакванията на анкетираните брокери и оценители на имоти за цените в бъдеще станаха позитивни за първи път за последните две години, предаде Ройтерс.

Броят на анкетираните в месечното проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) , които са отчели понижение в цените на жилищата, е само с 18,1% повече от този на хората, които са отчели увеличение.

За първи път от май 2007 г. броят на анкетираните в проучването на RICS, които са заявили, че цените на жилищата ще се повишат през следващите три месеца, е по-голям от броя на тези, които очакват понижение.

Стойността на индекса за цените на жилищата се повишава до -18,1 пункта за трите месеца до юни спрямо -43,8 пункта за трите месеца до май. Това е най-високата му стойност от септември 2007 г. Икономистите очакваха по-леко повишение до -39,6 пункта.

Заявките за нови покупки са се увеличили за осми пореден месец, но в същото време броят на обявените за продажба жилища намалява. Английската централна банка понижи основната лихва в страната до 0,5% с надеждата да стимулира кредитирането на банките и да направи покупката на имот по-достъпна.

Данните на ипотечните банки Nationwide Building Society и Halifax за цените на жилищата през юни бяха противоречиви, като от първата институция отчетоха ръст в цените от 0,9 на сто на месечна база, а от втората – понижение от 0,5 на сто.

Британският паунд поскъпва с 0,22% спрямо долара по време на днешната валутна търговия. Към 10:10 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,6251 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 09.09.22 г.
fallback