fallback

Производствената дефлация в Швейцария продължава да се усилва

Комбинираният индекс на производствените и вносни цени се понижи с 5,6% на годишна база през юни

11:48 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комбинираният индекс на производствените и вносни цени в Швейцария отбеляза по-силен от очакваното спад от 5,6% на годишна база през юни. Това е най-силното понижение на индекса от ноември 1986 г. насам, разкриха данните на Федералния статистически офис.

В сравнение с предишния месец показателят се запазва непроменен. По този начин рискът от развитието на дефлационна спирала в икономиката на Швейцария се запазва.

Пазарните очаквания бяха за забавяне на дефлацията до 5,4% на годишна база и ръст на цените от 0,1% за месеца. През предходния месец производствените и вносни цени в страната се понижиха с 0,3% на месечна база и с 5% на годишна.

Самостоятелният индекс на цените на вносните стоки се е понижил с 9,6% на годишна база, докато производствената дефлация в страната се е ускорила с 3,4% спрямо юни 2008 година.

Цените по целия свят бяха негативно повлияни от кризата, която доведе до свиване на разходите на домакинствата и бизнеса.

В началото на този месец стана ясно, че цените на потребителските стоки в Швейцария са се понижили с 1% в сравнение с нивото си от юни 2008 г.

Безработицата в страната се повиши до 3,8% през юни, което е най-високото ниво за последните близо четири години. Общият брой на безработните лица се е повишил с малко над 5 хил. души до 140 253.

Данните не оказаха влияние върху курса на швейцарския франк спрямо долара. към 11:35 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0849 франка. За последните три месеца швейцарската валута е поскъпнала с над 6% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 30.08.22 г.
fallback