fallback

Настроението на потребителите в САЩ се влошава през юли

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се понижи изненадващо до най-ниската си стойност от март

17:52 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителското доверие в САЩ, изготвян от Мичиганския университет, се понижи изненадващо през юли и по този начин се върна на нивата си от март, когато доверието на домакинствата към икономиката и финансовия сектор достигна най-ниската си точка.

Предварителните данни показаха, че показателят се е понижил от 70,8 пункта през юни до 64,4 пункта през юли. Това се оказа много под очакваните от икономистите 70,9 пункта, предаде Ройтерс.

Притесненията на потребителите от продължителен икономически спад, сигурността на работното място и обезценяването на инвестициите в имоти и акции са основните фактори, които подтискат доверието им, става ясно от проучването на Мичиганския университет.

Индексът, измерващ текущите условия, понижи стойността си от 73,2 пункта през юни до 70,4 пункта през юли, а индексът, оценяващ икономическите очаквания за бъдещето, спадна от 69,2 пункта до 60,9 пункта.

Домакинствата са притеснени, че икономическият спад ще продължи по-дълго и личното им финансово състояние няма да се възстанови така бързо, колкото са се надявали досега. Броят на анкетираните хора, които са заявили, че приходите им са се увеличили наскоро, е рекордно нисък.

Финансовото доверие на домакинствата е водещ индикатор за потребителските разходи, които генерират около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ. Проучването на Мичиганския университет се провежда всеки месец сред 500 потребители.

Щатският долар поевтиня леко спрямо еврото след данните за силния спад на индекса на потребителското доверие. Към 17:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3933 щатски долара спрямо курс от 1,3916 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
fallback