fallback

Русия смъкна лихвата, анализатори подозират интервенция на пазара

Лихвеният процент вече е 11%, пазарни участници подозират централната банка в мащабни изкупувания на рубли

15:52 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Русия взе решение да понижи лихвения процент в страната, което е четвърти подобен ход за последните близо четири месеца. Причината за това е острият икономически спад, срещу който се борят институциите в страната.

Основният лихвен процент в страната ще бъде 11 на сто, считано от 13 юли. Преди понижението на лихвата от 24 април, централната банка не беше предприемала такива действия цели две години. След тогавашната редукция следват още три – на 13 май, 5 юни и днес, предава Bloomberg.

Очакванията на анализаторите са, че Русия ще претърпи сериозен икономически спад. За периода от март до май брутният вътрешен продукт в страната се е смъкнал с цели 10,2 на сто. През май пък спадът на индустриалното производство е 17,1 на сто на година, а при инвестициите сривът е драстичен – 23,1 на сто.

Мнозина анализатори подозират, че руската централна банка се намесва на пазара, за да държи курса на рублата около 38,1 пункта срещу кошницата, в която попадат доларът и еврото. По обяд днес курсът беше 38,16 пункта.

„Имаше паническо изкупуване на рубли след пробиването на нивото от 38 пункта, тъй като се появиха слухове, че централната банка е излязла на пазара“, коментира за Ройтерс Виктор Колхозной от Газпромбанк.

Подозрения в интервенция от страна на монетарната институция имат и други водещи валутни дилъри. Ако слуховете се окажат верни, то това би била първата намеса на централната банка от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 11.09.22 г.
fallback