fallback

Производствената дефлация във Великобритания стигна 11%

Това е най-силният годишен спад на входящия индекс на производствените цени от април 1997 г.

12:15 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Входящият индекс на производствените цени във Великобритания се повиши с 1,5% на месечна база през юни и е с 11% под нивото си от същия месец на миналата година. Това е най-силният годишен спад на показателя от април 1997 г. и се дължи на поевтиняването на хранителните продукти и енергийните ресурси през последната година.

Данните на Британския статистически офис загатват, че цените на потребителските стоки ще продължат да се понижават. Когато производителите плащат по-малко за своите стоки, те прехвърлят по-ниските разходи върху потребителите чрез намаляване на цените.

Икономистите очакваха месечен ръст на производствените цени на входа в размер на 0,8% и годишен спад от 12,1%. През май измерителят на производствената инфлация в страната се повиши с 1,1% на месечна база и намаля с 8,6% за годината.

Изходящият индекс на цените на промишлените стоки се понижи с 0,2% на месечна и 1,2% на годишна база. Анализаторите очакваха ръст от 0,3% за месеца и спад от 0,8% за годината. През май индексът на производствените цени на изхода се повиши с 0,4% на месечна и намаля с 0,3% на годишна база.

Основният изходящ индекс на производствените цени, който изключва цените на храната и енергията, се понижава с 0,8% за месеца и нараства с 0,1% за годината. През предходния месец май показателят се повиши с 0,2% на месечна и 1,2% на годишна база.

Британската лира поевтинява с 0,4% спрямо долара по време на днешната сесия на международните валутни пазари. Към 12:10 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6276 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 17.08.22 г.
fallback