fallback

Молбите за помощи при безработица в САЩ с по-голям спад от очакванията

Броят на трайно безработните се увеличава до 6,88 млн. души за седемте дни до 27 юни

16:22 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новите молби за помощи при безработица в САЩ намаляха по-силно от очакваното за седмицата до 4 юли и достигнаха най-ниското си ниво от януари. Те отчетоха спад с 52 хил. до 565 хил. души, съгласно данните на Министерството на труда.

Икономистите очакваха спад до 608 хил. души спрямо първоначално обявените за миналата седмица 614 хил. души. Четириседмичната средна стойност на показателя, която отразява по-добре тенденциите в пазара на труда, се понижи с 10 хил. до 606 хил. души.

Броят на трайно безработните лица се увеличава със 159 хил. до 6,88 млн. души за седемте дни до 27 юни. Той е рекордно висок и е два пъти по-голям в сравнение със същия период на миналата година.

Първоначалните молби за социални помощи при безработица са важен индикатор за скоростта, с която в американската икономика се закриват работни места. Те са и важен показател за равнището на безработица в бъдеще.

Броят на лицата, които получават продължително време обезщетения поради безработица, е ориентир за това дали работодателите са готови да започнат да наемат нови служители.

Щатският долар поевтинява с над 0,7% спрямо еврото след данните за рекордно високия брой на трайно безработните лица в САЩ. Към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3983 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 20.08.22 г.
fallback