fallback

Износът на Германия расте през май

Положителното салдо по търговския баланс на Германия се повишава неочаквано до 10,3 млрд. евро

10:46 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Германия се увеличава през май, в резултат на което положителното салдо по търговския баланс на страната се повишава неочаквано до 10,3 млрд. евро спрямо 9 млрд. евро за предходния месец.

Съобразените със сезонните колебания данни на Федералния статистически офис се оказаха по-добри от очакванията на икономистите за свиване на търговския излишък до 8,9 млрд. евро.

Износът се повишава с 0,3% на месечна база, след като намаля с 5% през април. Вносът се свива с 2,1% в рамките на разглеждания месец, след като се понижи с 6% през април. Анализаторите очакваха ръст от 1,5% за износа и 0,8% за вноса.

В сравнение със същия месец на миналата година износът намалява с 24,5%, а вносът – с 22,6%. Излишъкът по текущата сметка на Германия намалява до 3,7 млрд. евро през май спрямо 5,5 млрд. евро за месеца преди това.

Окончателните данни за инфлацията през юни потвърдиха, че цените на потребителските стоки са с 0,4% по-високи в сравнение с миналия месец и с 0,1% по-високи от юни 2008 г. Ниската инфлация се дължи на поевтиняването на енергийните ресурси през годината.

Хармонизираният индекс на потребителите цени, който се изчислява съгласно методологията на Евростат, се увеличава с 0,4% за месеца и остава непроменен на годишна база.

Данните от последната седмица показаха, че индустриалното производство отчита ръст от 3,7% на месечна база през май. Това е най-силният ръст на показателя за последните 16 години.

Друг важен икономически индикатор – продажбите на веригите за търговия на дребно, се повишиха за втори пореден месец през май. Те отчетоха ръст от 0,4% през май и 0,5% през април.

Междувременно безработицата се повиши до 8,3% през юни спрямо 8,2% за предишния месец. Това е най-високото равнище от 2007 г. досега.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3929 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
fallback