fallback

Безработицата в Австралия се повиши до 5,8%

Австралийските компании предпочитат да задържат своите служители на половин работен ден, отколкото да ги съкращават

09:27 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Равнището на безработица в Австралия се повиши до 5,8% от работната сила през юни спрямо 5,7% за месеца преди това. Това е най-високото ниво за последните близо шест години, но все пак се оказа по-малко от очакванията за ръст на безработицата до 5,9%.

Данните на Австралийското статистическо бюро разкриха още, че местните компании са съкратили общо близо 22 хил. служители на пълен работен ден, но в същото време са наели 400 души на непълен работен ден.

По-този начин броят на закритите работни места възлезе на 21 400, което се оказа малко повече от очакванията 21 хил. души да загубят своите работни места през юни. Нивото на заетост се понижава от 65,5% през май до 65,3% през юни.

Въпреки че безработицата в Австралия расте, тя все пак остава доста по-ниска от тази в други развити икономики като САЩ, Великобритания и Германия. Причината за това се крие в предпочитанието на работодателите да намаляват работното време, вместо да съкращават служители.

Австралийското правителство е доста песимистично в своите прогнози и очаква безработицата да стигне 8,5% в средата на 2011 г. От друга страна добрите данни за потребителското доверие, ипотечното кредитиране и индекса на водещите индикатори по-скоро загатват, че икономиката на страната се стабилизира.

Отделни данни на Института в Мелбърн разкриха, че очакванията на потребителите, че инфлацията в страната ще се повиши, се засилват за втори пореден месец. Индексът, който измерва инфлационните очаквания, се повишава до 3,2% през юли спрямо 2,8% за май.

Австралийският долар поскъпна спрямо щатския си съименник и японската йена, след като безработицата се повиши по-малко от очакваното. Към 9:15 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,7803 щатски долара, като от началото на валутната сесия напредва с 0,2%.

Австралийският долар е поскъпнал с над 8% спрямо щатската валута за последните три месеца. По този начин той се превръща във втората най-печеливша валута сред шестте най-развити икономики след британския паунд, който е напреднал с близо 9% спрямо долара.

В началото на тази седмица централната банка на Австралия взе решение да не променя лихвения процент в страната и така той се запази на ниво от 3 на сто. Паричната политика на централната банка ще остане пасивна до момента, в който ясно се види, че има необходимост от намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 09.09.22 г.
fallback