fallback

Йената скочи до петседмичен връх спрямо долара

Опасенията за състоянието на икономиката накараха инвеститорите да търсят сигурността на йената, въпреки противоречивите данни за Япония

09:45 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японската валута поскъпна спрямо щатския долар и достигна най-високата цена за последните пет седмици под влияние на тревогите, че възстановяването на световната икономика ще отнеме повече време от очакваното. 

Доларът се обезценява за трети ден спрямо японската йена и под натиска на спекулациите, че страните от Г8 може да потърсят възможности за неговото заместване като световна резервна валута.

Йената стигна и шестседмичен връх спрямо еврото, което е обичайно в периоди на икономическа несигурност. Инвеститорите възприемат йената като сигурно убежище, защото големия търговски излишък на Япония позволява на страната да не разчита на външно финансиране.

Данните за неочаквания спад на новите машинни поръчки не успяха да спрат възхода на японската валута. Индексът, който следи стойността на поръчките за покупка на нови машини и оборудване в частния сектор, се понижи с 3% на месечна база през май.

Икономистите очакваха ръст от 2,3% за месеца, след като през април показателят отчете спад от 5,4%. Той е важен ориентир за капиталовите инвестиции в частния сектор през следващите три до шест месеца.

Отделен доклад разкри, че положителното салдо по текущата сметка на Япония се свива за четвърти пореден месец. То намалява до 1,3 трлн. йени през май, или 13,8 млрд. долара, което е с 34,3% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.

Износът се свива с 42,2% на годишна база, което е повече в сравнение с предишния месец, докато вносът намалява с 43,9%. Все пак, в сравнение с предишния месец, излишъкът по текущата сметка на Япония се увеличава с около 0,7 трлн. йени.

Кредитирането продължава да расте, но с все по-слаби темпове, защото компаниите предпочитат да се финансират с емитиране на нови облигации, отколкото с банкови заеми. Стойността на отпуснатите от банките кредити на домакинствата и компаниите се увеличава с 2,4% на годишна база през май спрямо ръст от 3,1% за предишния месец.

Междувременно индексът Economy Watchers, който оценява текущото състояние на сектора на услугите, се повиши за шести пореден месец и достигна 42,2 пункта през май.

Другият индекс, който оценява очакванията за развитието на сектора на услугите през следващите шест месеца, се повиши до 46,6 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от септември 2007 г. досега.

Японската йена поскъпва с 0,7% спрямо долара и към 9:40 ч. българско време валутната двойка USD/JPY се котира при ниво от 94,21 йени за един долар. Спрямо еврото японската валута напредва с над 0,9% до 130,85 йени за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 01.09.22 г.
fallback