fallback

Ръст в производствения и строителния сектор на Канада

Стойността на заплануваните строителни обекти, които получават разрешителни за строеж, надхвърля 5 млрд. канадски долара

17:49 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на бизнес активността в производствения сектор на Канада се повиши повече от очакваното и достигна най-високата си стойност от септември 2008 г. досега.

Той достигна 58,2 пункта през юни спрямо 48,4 пункта за предишния месец. Стойност над 50 пункта означава, че икономическата активност в сектора се засилва. Икономистите очакваха по-слаб ръст до 50,4 пункта.

Запитването сред мениджърите, отговарящи за покупките на 175 компании от различни региони, показва още, че заетостта, доставките и цените в сектора се увеличават, докато складовите запаси намаляват.

Отделни данни на канадското статистическо бюро разкриха, че броят на новоиздадените разрешителни за строеж в Канада се увеличава силно през май. В резултат на това стойността на заплануваните строителни обекти надхвърля 5 млрд. канадски долара за първи път от октомври 2008 г.

Те се увеличават с 14,8% на месечна база през май, което се оказа много повече от очакванията за месечен ръст от 0,8%. Индексът, който следи стойността на новоиздадените разрешителни за строеж, се понижи с 4,5% през април, след като преди това скочи с 24,4%.

Инвеститорската активност се увеличава както по отношение на строителството на жилищни сгради, така и на административни и публични постройки. Общините за издали с 40,6% повече разрешителни за строеж на многофамилни сгради през разглеждания месец.

Данните не оказаха силно влияние върху валутната търговия. Към 17:30 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,1582 канадски долара. През последните три месеца канадският долар е поскъпнал с близо 6,5% спрямо щатския.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 08.09.22 г.
fallback