fallback

Секторът на услугите на Острова продължава да расте

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите възлезе на 51,6 пункта през юни

15:42 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Секторът на услугите във Великобритания нараства за втори пореден месец през юни, което може да се изтълкува като знак, че британската икономика е оставила зад гърба си най-лошия момент от икономическата криза.

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите възлезе на 51,6 пункта през юни и по този начин остана в песимистичната зона над 50 пункта за втори пореден месец. Неговата стойност за май бе малко по-висока в размер на 51,7 пункта. Тогава индексът за първи път излезе на нивото над 50 пункта от април 2008 г., предаде Bloomberg.

Данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и доставките не оправдаха пазарните очаквания за ръст до 51,8 пункта. Показателят се изчислява чрез проучване сред мениджърите на 700 компании от сектора на услугите и е важен барометър за състоянието на икономиката.

Компонентите на индекса, които следят активността на предприемачите и нивото на заетостта в сектора, се понижават леко през разглеждания месец.

Английската централна банка ще заседава следващата седмица, но икономистите не очакват нейното ръководство да прибегне до промени в паричната политика на този етап. Икономиката на страната се сви с 2,4% през първото тримесечие, което е най-силното понижение от последното тримесечие на 1958 г.

Британската валута поевтинява с 0,3% спрямо долара по време на днешната валутна сесия. Към 15:05 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6348 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 05.09.22 г.
fallback