fallback

Песимизмът сред американските потребители се завърна

Индексът потребителското доверие неочаквано се понижи до 49,3 пункта през юни

18:09 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Загрижеността на американските потребители по отношение на икономическата ситуация в страната неочаквано се повиши през юни в резултат от влошаването на състоянието на пазара на труда през последните месеци.

Индексът на Конферентния борд, който отразява оценката на домакинствата в САЩ за текущите и бъдещите икономически условия, се понижи до 49,3 пункта през юни спрямо ревизираната надолу стойност от 54,8 пункта през май.

По този начин измерителят на потребителското доверие се върна в песимистичната зона под 50 пункта. Все пак стойността му остава доста над рекордното дъно от 25,3 пункта, достигнато през февруари.

Икономистите очакваха, че индексът на потребителското доверие ще се увеличи до 55,3 пункта през юни спрямо първоначално обявените за май 54,9 пункта.

Индексът, който измерва очакванията на домакинствата за следващите шест месеца, се понижи до 65,5 пункта през юни спрямо 71,5 пункта за предишния месец. Същевременно индексът, оценяващ текущите условия, се понижи до 24,8 пункта през юни спрямо 29,7 пункта за май.

Най-силно намалява броят на анкетираните лица, които смятат, че броят на свободните работни места ще се увеличи през следващите шест месеца. Проучването на Конферентния борд се провежда сред 5 хил. американски домакинства.

Отделен доклад на агенциите Standard & Poor's и Case Shiller показа, че цените на жилищата продължават да намаляват през април, но с по-бавни темпове в сравнение с предходния месец.

Към 18:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4022 щатски долара. Щатският долар поскъпва с 0,4% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 11.09.22 г.
fallback