fallback

Най-точните анализатори очакват силно поскъпване на долара

Авторите на най-добрите прогнози за зелените пари за тази година смятат, че курсът на долара ще скочи със 17% до 2010 г.

11:00 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарните анализатори, чиито прогнози се доближават най-близко до реалната ситуация на валутния пазар, очакват, че американският долар ще отбележи силно полугодие до края на настоящата година. Причината за това са спекулациите, че американската икономика ще успее да се справи по-бързо с рецесията отколкото Европа.

Според очакванията на CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America и Wells Fargo зелените пари ще поскъпнат до 31 декември, показва анкета на Bloomberg. От началото на годината доларът се движи почти без изменение спрямо еврото, като през последното тримесечие е поевтинял с около 5,5 на сто. Днес курсът евро/долар се движи около 1,4025 EUR/USD.

Най-оптимистични за бъдещето на долара са от Deutsche Bank, като анализаторите на банката очакват поскъпване до 1,20 EUR/USD, или с цели 17 на сто над нивото му от настоящия момент. Ако това се случи, то американският долар ще реализира най-силното си полугодие от 1981 година досега.

От Deutsche Bank направиха най-точната прогноза в началото на годината, като посочиха нивото от 1,40 EUR/USD като цел към 30 юни.

Стратезите на UBS, която е вторият по оборот валутен търговец в света, смятат, че американският долар ще изгуби позиции и през следващите три месеца ще повиши курса си до 1,35 EUR/USD. От CIBC пък очакват отстъпление на зелените пари с 4,1 на сто през следващите 2 тримесечия.

Анкетата показва, че анализаторите не са единни около бъдещето на зелените пари, макар да надделяват очакванията за поскъпване на долара. Като цяло посочените прогнози варират в границите 1,16 – 1,55 долара за евро, а медианата показва ниво от 1,40 EUR/USD.

Сред най-мечи настроените за долара са от италианската Banca Popolare di Verona, които очакват отстъпление на зелените пари до 1,52 EUR/USD към края на декември. Това би означавало поевтиняване от близо 8,5 на сто.

Мнозина анализатори не се нагърбват с точна прогноза за развитието на ситуацията, изтъквайки несигурността около американската икономика и влиянието на глобалната криза. Според тях прекомерната задлъжнялост може да предизвика сериозни проблеми за долара, но от друга страна по-бързото възстановяване на САЩ от кризата може да окаже негативни ефекти върху еврото, посочват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
fallback