fallback

Призиви на Китай за нова световна валута обезцениха долара

Китайската народна банка отново призова за нова "наднационална" валута

20:37 | 26.06.09 г.

Доларът се обезцени срещу водещите валути, отправяйки се към най-голямата си седмична загуба срещу еврото през последния месец, след като Китай отново призова за наднационална валута, която да не е свързана с отделните страни.

Според Китайската централна банка Международният валутен фонд трябва да управлява по-голяма част от валутните резерви на своите членове, чрез увеличение на специалните права на тираж, които издава (СПТ).

В резултат на това доларът падна с 0,6% до 1,4071 за едно евро като за последната седмица загубата е почти процент. Срещу японската йена «зеленият гущер» падна с 0,8% до 95,17 йени.

«За да се предпазим от недостатъците на основната резервна валута, е нужно да създадем нова валута, емитирането на която няма да е зависимо от някоя страна», се казва в съобщение на Китайската народна банка.

Китай е най-големият инвеститор в американски държавни ценни книжа като в портфейла си държи 763 млрд. долара вземания от американското правителство към края на април.

През март Китай призова САЩ да гарантира сигурността на американските правителствени ценни книжа след като премиерът Вен Джиабао заяви, че Китай се тревожи относно своите вложения в щатски ДЦК. Още тогава Китайската народна банка призова МВФ да увеличи СПТ и да се ориентира към «супер-суверенна резервна валута».

Към привизите на Китай се присъедини и руският президент Димитрий Медведев, който предложи страните да използват микс от регионални резервни валути и да намалят използването на долара като средство за разплащане и търговия.

Малко по-късно обаче руският финансов министър Алексей Кудрин заяви по време на срещата на Г8 в Италия, че неговата страна има пълно доверие на долара и че все още е твърде рано да се говори за алтернативна резервна валута. На същото мнение бе и финансовият министър на Япония Каору Йосано.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 12.09.22 г.
fallback