fallback

Инфлацията в Германия остана нулева за втори месец

Цените на вносните стоки отчетоха най-силния си спад за последните 22 години

16:58 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация в Германия остана непроменена на ниво от 0% през юни, което е най-ниската стойност от 1996 г. Отделни данни на Федералния статистически офис показаха, че цените на вносните стоки са отчели най-силния си спад за последните 22 години.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява по методологията на Евростат, нараства с 0,4% на месечна база и остава на нивото от май 2008 г. Икономистите очакваха ръст на потребителските цени от 0,2% за месеца и спад от 0,1% за годината.

Течните и моторните горива поскъпват значително в рамките на разглеждания месец, но цените им все пак остават много под нивата от същия месец на миналата година. Цените на хранителните продукти и тютюневите изделия също отчитат месечен ръст.

Цените на вносните стоки в Германия отчетоха рекорден спад от 10,4% на годишна база през май. Това е най-голямото понижение от февруари 1987 г., съгласно данните на Федералното бюро за статистика.

В сравнение с предишния месец цените се запазват непроменени. Данните не отговориха на пазарните очаквания за ръст от 0,3% на месечна база и спад от 10,3% за годината.

Дефлацията е много по-слаба, след като се изключи влиянието на цената на петрола. В този случай вносните стоки поевтиняват с 4,7% на годишна база и с 0,8% на месечна.

През април индексът отчете месечен спад от 0,8% и годишен спад от 8,6%. Цената на вносната енергия намалява с 37,8% на годишна база през май. През последния месец обаче цената на вносния суров петрол е нараснала с 9,7%.

Еврото поскъпна леко след данните за индекса на потребителските цени в Германия. Към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4079 долара, което прави дневно поскъпване от 0,7% спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback