fallback

Кризата научи американците да спестяват

Доходите нарастват с рекордно за последните 12 месеца темпо, а делът на спестяванията достига най-високо ниво от 15 години

16:25 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доходите на американските потребители се увеличиха с рекордното за последните 12 месеца темпо от 1,4% на месечна база през май. Данните на Бюрото за икономически анализи в САЩ показаха още, че разходите на американските потребители са нараснали с 0,3% на месечна база, което е първи ръст за последните три месеца.

Тъй като доходите на домакинствата нарастват с по-бързи темпове от разходите им, ставката, която следи дела на спестяванията от разполагаемия доход, достигна най-високото ниво за последните 15 години. Това показва, че несигурността в условията на икономическа криза е научила консуматорското американско общество отново да спестява.

Индексът, който следи стойността на личните доходи на домакинствата, се увеличи с 0,7% на месечна база през април. Пазарните анализатори очакваха по-слаб ръст от 0,3% през май. По-силното увеличение на показателя показва, че усилията на правителството да възстанови кредитирането и да увеличи доходите дават резултат за втори пореден месец.

Индексът, който измерва стойността на личните разходи, се запази непроменен през април. Икономистите прогнозираха ръст от 0,3% на месечна база през май спрямо първоначално обявения за предходния месец спад от 0,1%.

Делът на спестяванията от разполагаемия доход се увеличава до 6,9%, което е най-високата стойност от декември 1993 г. досега. Обезценката на инвестициите в имоти и финансови активи, както и високата безработица, накараха домакинствата да спестяват повече.

Това е нормална реакция в условията на икономическа несигурност, но може да затрудни още повече икономическото възстановяване на страната. Потребителските разходи генерират около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Доларът поскъпна спрямо единната валута след добрите данни за увеличението на доходите. Към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4074 щатски долара спрямо курс от 1,4098 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 20.08.22 г.
fallback