fallback

Първи спад на годишна база на новозеландската икономика от 1992 г.

Икономиката на Нова Зеландия се сви през първото тримесечие с 1% спрямо предходните три месеца и с 2,7% на годишна база

09:37 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Нова Зеландия се сви през първото тримесечие с 1% спрямо предходните три месеца и с 2,7% на годишна база. Това е петият последователен тримесечен спад и първият на годишна база на икономиката на страната от 1992 г. досега, съгласно данните на новозеландското статистическо бюро.

Икономистите очакваха по-малък спад от 0,7% на тримесечна и 2,3% на годишна база.

Основният източник на понижението е производственият сектор, който се свива със 7,2% на тримесечна база. Производството на метали намалява с 16%, а на машинно оборудване – с близо 12% в рамките на разглеждания период.

Потребителските разходи също намаля1ват значително – с 1,4% на тримесечна база, което е най-силното понижение от юни 1991 г. досега. Най-силно намаляват покупките на моторни превозни средства. Разполагаемият доход пада с 0,8% на годишна база.

Строителният сектор, който процъфтяваше през последните години, отчита лек ръст от 0,4% за тримесечието. Периодът януари–март обаче е седмо поредно тримесечие на спад в жилищното строителство.

Секторът на услугите се свива с минималните 0,1% за тримесечието, а този на финансовото застраховане и бизнес услугите отчита ръст от 2,3%.

Новозеландската валута поевтиня с 0,3% спрямо долара след лошите данни. Към 9:30 ч. българско време един новозеландски долар се разменя срещу 0,6430 щатски долара.

За последните три месеца новозеландският долар е поскъпнал с над 12% спрямо щатския долар. Това прави износа на местните производители по-скъп и застрашава възстановяването на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
fallback