fallback

Рекорден спад на индустриалните поръчки в еврозоната

Поръчките за капиталови стоки намаляват с близо 40% на годишна база, което вещае слаба инвестиционна активност през следващите месеци

13:06 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новите поръчки за производство на индустриални стоки в еврозоната намаляват с 35,5% на годишна база през април. В сравнение с предишния месец индексът, който следи стойността на новите индустриални поръчки, намалява с 1%.

Годишният спад е рекорден и се обуславя от свиването на поръчките за капиталови стоки с близо 40% на годишна база. Те са важен ориентир за инвестиционната активност, която може да се очаква в еврозоната през следващите месеци.

Данните на Европейската статистическа служба се оказаха по-лоши от пазарните очаквания за годишен спад от 32,8 на сто и нулев месечен ръст. Показателят намаля с 0,2% на месечна и 26,5% на годишна база през март. В страните от Евросъюза той отчита спад от 0,5% за месеца и 35% за годината.

Като се изключат поръчките за кораби, железопътно и космическо оборудване, поръчките за фабрични стоки намаляват с 0,9% в еврозоната, но нарастват с 0,3% в Европейския съюз.

Поръчките за дълготрайни стоки намаляват с 26% на годишна база, докато тези за нетрайни стоки отчитат годишен спад от под 9%.

Еврото поевтиня спрямо долара след лошите данни за индустриалните поръчки. Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3948 щатски долара спрямо курс от 1,3962 един час по-рано. От началото на днешната валута сесия обаче, еврото поскъпва с 0,2% спрямо зелената валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 18.08.22 г.
fallback