fallback

Австралия продължава да върви по пътя към възстановяването

ОИСР съветва Централната банка на Австралия да намали още основната лихва и да увеличи паричното предлагане

10:58 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на водещите индикатори в Австралия, който предсказва посоката на икономиката, се повиши за трети пореден месец праз април. Увеличението се дължи в най-голяма степен на поскъпването на акциите на борсата в Мелбърн, както и на увеличението на издадените разрешителни за строеж и на паричното предлагане.

Данните на Конферентния борд показаха, че индексът се е увеличил с 0,7% на месечна база до 113,5 пункта през април. Стойността на икономическия барометър се повиши с 0,6% на месечна база през март и с 0,1% през февруари.

Индексът се състои от седем водещи икономически индикатора, от които единствено износът на земеделски стоки намалява в рамките на разглеждания месец. Повишението му за трети пореден месец подсказва, че може да се очаква ръст на икономиката през втората половина на годината.

Най-новата прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разкри, че икономиката на Австралия може да се свие с 0,4% през тази година спрямо предходната.

Силното развитие на добивния сектор и износа на стоки станаха причина за икономическия бум в Австралия, който продължи в продължение на 17 години. Брутният вътрешен продукт на страната е отчел годишен спад за последно през 1991 г., предаде Bloomberg.

За да може страната да излезе по-бързо от икономическата криза, ОИСР съветва Централната банка да увеличи паричното предлагане и да намали още основната лихва в страната, която в момента е на ниво от 3%.

През първите три месеца на тази година брутният вътрешен продукт на Австралия се повиши изненадващо с 0,4% на тримесечна база. ОИСР очаква, че австралийската икономика ще започне да расте отново през 2010 г. и ще отчете годишен ръст от 1,2%.

Австралийският долар поскъпва с 0,15% спрямо щатския от началото на днешната валутна сесия. Към 10:45 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,7979 щатски долара. През последните шест месеца австралийската валута е поскъпнала с близо 15% спрямо щатския долар и с над 17% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 03.09.22 г.
fallback