fallback

Силен ръст на поръчките на трайни стоки в САЩ

Производителите може да увеличат своята активност след силното нарастване на поръчките за трайни стоки през април и май

16:12 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новите поръчки за производството на трайни стоки в САЩ изненадващо се увеличиха с 1,8% на месечна база през май.

Това е третото увеличение за последните четири месеца и е предизвикано от нарастването на поръчките за производство на самолети, машинно оборудване и компютри.

Пазарните очаквания бяха за спад от 0,6% на месечна база, след като индексът се увеличи с 1,8% през април. Това е ревизия на първоначално обявения месечен ръст от 1,9 на сто.

Месечното увеличение за април и май е най-силното от декември 2007 г., когато кризата обхвана икономиката на САЩ. Въпреки това поръчките на трайни стоки намаляват с 5,1% от началото на тази година.

След като се изключи влиянието на поръчките за дълготрайни стоки в сектора на отбраната, показателят се е повишил с 1,4% на месечна база. Без транспортните средства, повишението в стойността му възлиза на 1,1% на месечна база спрямо 0,4% ръст за месец април.

Данните на бюрото за статистически изследвания разкриха още, че запасите от готови дълготрайни стоки намаляват за пети пореден месец през май.

Нарастването на поръчките в комбинация със спадащите складови запаси подсказва, че производителите в САЩ може да увеличат своята активност през следващите месеци, за да изпълнят новите поръчки.

Данните не оказаха съществено влияние върху валутната търговия, защото пазарите очакват доклада за паричната политика на Федералния резерв, който ще бъде публикуван в 21:15 ч. българско време.

Към 16:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4063 щатски долара спрямо курс от 1,4029 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 22.08.22 г.
fallback