fallback

Euribor се понижи до рекордно ниска стойност

Еврото поевтиня след новината за рекордната стойност на отпуснатите от ЕЦБ заеми за търговските банки в еврозоната

14:57 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Средното лихвено равнище, при което банките в Европа си разменят едногодишни депозити в евро, падна до рекордно ниската стойност от 1,57%.

Причина за това стана новината, че Европейската централна банка ще предостави 442 млрд. евро на търговските банки в еврозоната за срок от 1 година срещу лихва от 1%.

Стойността на Euribor за тримесечни заеми в евро падна до 1,19%, а тази за шестмесечните заеми намаля до 1,40%, предаде Ройтерс.

Стратегията на ЕЦБ за увеличаване на ликвидността в икономиката помогна на тримесечния Euribor да се понижи с 4 процентни пункта от рекордно високата стойност достигната през октомври миналата година, когато фалира инвестиционната банка Lehman Brothers.

Стойността на Euribor се определя всеки ден от Европейската банкова федерация в Брюксел, която представлява над 3 хил. финансови компании в Европейския съюз.

Еврото поевтиня след новината за рекордната стойност на отпуснатите от ЕЦБ заеми за банките в еврозоната. Към 15:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4043 долара спрямо курс от 1,4098 един час по-рано.

В рамките на деня единната валута отстъпва с близо 0,3% спрямо долара. Пазарите са в очакване на лихвеното решение на Федералния резерв, което ще бъде оповестено в 21:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 08.09.22 г.
fallback