fallback

ЕЦБ отпуска 442 млрд. евро на банките в безпрецедентен аукцион

За пръв път банката дава едногодишни заеми с лихва 1%, общо 1 121 банки са се възползвали от тази възможност

12:55 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка обяви, че ще кредитира банките от еврозоната с 442 млрд. евро. Заемите ще са със срок една година и са отпуснати при рекордно ниската лихва от 1 на сто, съобщават от институцията.

В операцията са заявили участие общо 1 121 банки от еврозоната, като всички те ще получат кредит при изгодните условия, предложени от ЕЦБ. Самата банка за пръв път организира подобни мащабни действия за увеличаване на ликвидността във финансовата система.

Предишната програма за кредитиране беше със срок от шест месеца и стартира през октомври. Тя обаче не доведе до желаните резултати и поради тази причина сега продължителността на кредитите е увеличена.

Сред опитите на ЕЦБ да стабилизира кредитните пазари е и програма за изкупуване на облигации от банките. Тя се очаква да стартира през юли, а от институцията обявиха, че чрез нея на пазара ще бъдат предоставени още 60 млрд. евро.

Според члена на Управителния съвет на ЕЦБ Аксел Вебер отпускането на 12-месечни заеми би трябвало да доведе до свиване на спредовете между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти. Освен това може да се стигне и до пресъхване на интереса за взимане на краткосрочни заеми, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
fallback