fallback

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната продължи да се свива

Сметката „Стоки“ записва първото положително салдо за последните пет месеца

12:52 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната се сви до 5,9 млрд. евро през април спрямо 7 млрд. евро за март. Това е третият пореден месец, в рамките на който отрицателното салдо по текущата сметка на 16-те страни, въвели еврото, намалява.

Данните на Европейската централна банка не оправдаха очакванията на анализатори за по-силно свиване на дефицита по текущата сметка до 4,7 млрд. евро.

Отрицателното салдо по сметката „Текущи трансфери“ възлиза на 8,8 млрд. евро, а по сметката „Доход“ - на 2,7 млрд, евро. То е частично компенсирано от излишъка по сметките „Стоки“ и „Услуги“, който възлиза съответно на 2,6 и 2,9 млрд. евро. Това е първото положително салдо от търговията със стоки между страните от еврозоната и останалия свят след пет поредни месеца на търговски дефицит.

Кумулативната стойност на дефицита по текущата сметка достига 105,7 млрд. евро за 12-те месеца до април, което възлиза на около 1% от брутния вътрешен продукт на 16-те страни от еврозоната. Неговата стойност е била 13,4 млрд. евро за същия месец на миналата година.

Малко преди това стана ясно, че продажбите на дребно в Италия неочаквано намаляват през април, след като се повишиха през два от предишните три месеца. Индексът, който следи стойността на продажбите на веригите за търговия на дребно, намалява с 0,4% на месечна база.

Валутната търговия днес е вяла, защото пазарните участници очакват лихвеното решение на Комитета за парична политика към Федералния резерв. То ще бъде оповестено в 21:15 ч. българско време.

Към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4093 щатски долара. Единната валута напредва с 0,15% спрямо долара от началото на валутната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
fallback