fallback

ЕЦБ няма повече да намалява лихвите

Според Аксел Вебер банката вече е използвала цялата възможност за редукция на лихвения процент

17:46 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка е изчерпала потенциала за понижение на лихвения процент и вече няма нужда от увеличаване на обема от мерки за насърчаване на финансовата система, смята членът на управителния съвет на институцията Аксел Вебер.

„ЕЦБ използва потенциала за понижение на лихвата, който се създаде от отслабването на инфлационния риск и драматичното влошаване на ситуацията в икономиката“ е заявил днес шефът на немската централна банка, предава Bloomberg.

Според специалиста в момента не са необходими повече стимули за финансовия сектор след решението за изкупуване на облигации и предоставянето на неограничено количество кредити към банките.

Днес ЕЦБ проведе безпрецедентен в историята аукцион за отпускане на едногодишни кредити с неограничен размер при основната лихва от 1 на сто.

С днешното си изказване Вебер се включва в групата на членовете на управителните органи на ЕЦБ, които са настроени против ново понижение на лихвения процент. Към момента обаче президентът на институцията Жан-Клод Трише не изключва и нови редукции на основната лихва.

Изказването на Вебер, както и новините около кредитния рейтинг на американския държавен дълг доведоха до засилване на еврото и отстъпление на американската валута до 1,40 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 20.08.22 г.
fallback