fallback

Продажбите на жилища в САЩ се увеличават

Средната цена на сключените сделки се понижава с 16,8% на годишна база до 173 хил. долара

17:41 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се увеличиха през май за трети път през последните четири месеца, макар и по-слабо от очакваното. Отделни данни показаха, че цените на недвижимите имоти се понижават за втори пореден месец през април.

Броят на продадените еднофамилни къщи и апартаменти възлиза на 4,77 млн. единици на годишна база през май спрямо 4,66 млн. единици през април. Данните се оказаха по-лоши от пазарните очаквания за ръст до 4,82 млн. единици в сравнение с първоначално обявените за април 4,68 млн. единици.

Увеличението възлиза на 2,4% на месечна база. Продажбите на съществуващи жилища са с 3,6% по-малко в сравнение с нивото от същия месец на миналата година.

Средната цена на сключените сделки се понижава с 16,8% на годишна база до 173 хил. долара. Това е третият най-силен спад на цените на имотите, откакто показателят се изчислява от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ.

Активността на купувачите на първо жилище, и то в най-ниските ценови сегменти, вече не е преобладаваща. В резултат на това общият брой на непродадените жилища намалява с 3,5% на месечна база през май до 3,8 млн. единици. Тяхното пласиране ще отнеме около 9 месеца и половина при сегашните темпове на продажба в сравнение със срок от 10 месеца през април.

Отделни данни на Федералния жилищен надзор (OFHEO) показаха, че цените на жилищата в САЩ намаляват за втори пореден месец през април, като отчитат спад от 0,1% на месечна база.

Пазарните очаквания бяха за по-силен спад от 0,3%, след като индексът на цените на жилищата намаля с 1,4% за изминалия месец. Годишната дефлация възлиза на 6,8% за последните 12 месеца и на 26% спрямо пика отбелязан през юли 2006 година.

Щатският долар успя да поскъпне спрямо еврото след добрите данни за ръста в продажбите на съществуващи жилища. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3991 долара спрямо курс от 1,4035 половин час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 30.08.22 г.
fallback