fallback

Оценката на Moody's за американския дълг понижи долара

Кредитната агенция потвърди своята оценка за държавния дълг на САЩ

17:05 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's потвърди своята оценка за държавния дълг на САЩ. Кредитният рейтинг на американските държавни облигации остава на най-високото инвестиционно ниво от AAA, предаде Ройтерс.

Преди няколко дни другата голяма кредитна агенция S&P също потвърди своята топ оценка за американския дълг. По този начин двете агенции се опитват да разсеят спекулациите, че САЩ няма да бъде в състояние да изплаща своите задължения в бъдеще поради огромния бюджетен дефицит на правителството.

Изявлението на Moody's успокои инвеститорите и намали наплива към щатския долар като убежище в моменти на несигурност. В резултат на това доларът поевтинява с над 1% спрямо еврото по време на днешната валутна сесия. Към 16:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4011 долара.

Перспективата на Moody's за държавния дълг на САЩ остава стабилна, което означава, че не се очаква промяна на кредитната оценка през следващите 18 месеца. Все пак, за да запази своя инвестиционен рейтинг, американското правителство трябва да овладее своите публични финанси.

Според експерти на Moody's вероятността щатската валута да изгуби своя статут на световно разменно средство е твърде незначителна на този етап. Това също донесе облекчение на финансовите пазари, които следяха напрегнато новините около недоволството на развиващите се икономики от хегемонията на щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 10.09.22 г.
fallback