fallback

Канадският долар падна срещу щатския долар и еврото

Канадската валута регистрира най-ниската си стойност спрямо еврото за последните пет седмици

16:53 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Канадският долар стигна най-ниския си курс спрямо щатския за последния месец, след като надеждите на инвеститорите за скорошно възстановяване на икономиката избледняха при липсата на доказателства за реален икономическия растеж.

Канадският долар поевтинява с 1,6% спрямо щатската валута по време на днешната валутна сесия. Двойката USD/CAD достигна курс от 1,1535, което е най-ниското ниво за канадския долар за последните четири седмици. Към 16:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,1529 канадски долара.

Канадската валута регистрира и стойност спрямо еврото от 1,5953 канадски долара за едно евро, което е най-ниското ниво за последните пет седмици. В рамките на деня канадският долар поевтинява с 0,8% спрямо еврото.

Причина за обезценката на канадската валута станаха спадът на цената на петрола и последният икономически доклад на Световната банка, която вече очаква свиване на световната икономика с 2,9% през тази година.

Спекулациите за скорошно възстановяване на световната икономика подхраниха очакванията за по-голямото търсенето на стоки и суровини. Това доведе до силно поскъпване на валутите на Канада, Нова Зеландия и Австралия през последните три месеца.

Обезценката на канадската валута се засили въпреки новината, че чуждите инвеститори са закупили канадски ценни книжа на стойност много по-висока от очакваното през април.

Най-засилен е бил интересът към общински и правителствени облигации, както и към акции на дружества от технологичния и енергийния сектор.

Данните на Канадската статистическа служба показаха, че покупките на канадски ценни книжа възлизат на 9 млрд. канадски долара през април. Пазарните анализатори очакваха, че чуждите инвеститори ще добавят към своите портфейли канадски финансови активи на стойност 5,5 млрд. канадски долара.

Междувременно инвестициите на канадските граждани в чужди финансови инструменти намаляват рязко от 6,2 млрд. канадски долара през март до 1,3 млрд. канадски долара през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 31.08.22 г.
fallback