fallback

Бизнес доверието в Германия продължава да расте

Индексът на института IFO достигна най-високата си стойност от ноември миналата година досега

13:09 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на бизнеса в Германия продължи да расте през юни. Индикаторът на бизнес климата в страната, изчисляван от Мюнхенския изследователски институт IFO, достигна най-високата си стойност от ноември миналата година досега.

Индексът на института IFO е един от най-важните показатели за състоянието на немската икономика, която генерира близо 20% от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Той се базира на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на германски компании от различни сектори на икономиката.

Индексът на бизнес климата се повишава за трети пореден месец и достига 85,9 пункта през юни спрямо 84,3 пункта за май. Това е най-високата стойност на показателя за последните седем месеца и се оказа повече от пазарните очаквания за ръст до 85,1 пункта.

Оценката на мениджърите за текущите условия се запазва непроменена, докато очакванията им за следващата половин година продължават да се подобряват

Показателят достигна рекордно ниската стойност от 82,2 пункта през март, след което започна да се повишава. Това кара все повече икономисти да смятат, че най-лошият етап от рецесията в Германия е отминал.

В началото на този месец индексът на института ZEW за инвеститорското доверие в Германия достигна най-високата си стойност за последните три години. Немският износ обаче, който е основен двигател на икономиката, продължи да намалява през април, а индустриалното производство отчете изненадващ спад.

Днес еврото поевтинява с близо 0,6% спрямо щатския долар. Към 12:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3857 щатски долара. Според ръководителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише правителствата трябва да си върнат контрола върху публичния дълг възможно най-скоро. По този начин вероятността за нови фискални стимули в икономиката намалява значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 30.08.22 г.
fallback