fallback

Неочакван спад в продажбите на дребно във Великобритания

Свиването на търговията на дребно се дължи отчасти на необичайно високия ръст на продажбите през април

12:35 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на веригите за търговия на дребно във Великобритания неочаквано намаляха през май, прекъсвайки ръста си от предишните два месеца. 

Свиването на търговията на дребно се дължи отчасти на необичайно високия ръст на продажбите през април, който бе подхранен от намаленията покрай Великденските празници.

Индексът на продажбите на дребно намалява с 0,6% за месеца и с 1,6% за годината. Показателят отчете ръст от 0,9% на месечна и 2,6% на годишна база през април.

Данните на Националния статистически офис разочароваха анализаторите, които очакваха месечен ръст на търговията на дребно от 0,3 на сто и годишен спад от 0,4 на сто. Все пак, в рамките на последните три месеца, продажбите на дребно са се увеличили с 0,6% спрямо същия период на миналата година.

Продажбите на хранителни продукти отчитат спад, докато тези на облекло и обувки се увеличават. Най-силно обаче намаляват продажбите на стоки за бита.

Отделни данни на Английската централна банка показаха, че паричната маса в обращение продължава да се увеличава през май. Широкият паричен агрегат М4 отчита месечен ръст от 0,2% и годишен ръст от 16,6%.

Анкетирани икономисти очакваха дори по-силно нарастване на М4 с 0,7% на месечна и 17,3% на годишна база.

Междувременно кредитирането за компаниите от частния сектор намалява силно през май, което подсказва, че заемният финансов ресурс отново започва да става труднодостъпен.

През май са били отпуснати кредити на частни нефинансови компании на стойност с 5,4 млрд. паунда по-малка в сравнение с предишния месец. Това е най-силният спад на показателя от 2000 г. досега, когато се спука балонът в технологичния сектор.

Към края на май нетният дълг на публичния сектор във Великобритания възлиза на близо 775 млрд. паунда, което е близо 55% от брутния вътрешен продукт на страната.

След данните за свиването на кредитирането и продажбите на дребно британската лира поевтиня и към 12:25 ч. българско време се разменя срещу 1,6186 долара спрямо курс от 1,6369 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 19.08.22 г.
fallback