fallback

АЦБ: Банките на Острова се нуждаят от още капитал

На банките им трябват още пари, за да подпомогнат икономиката

22:36 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките на Острова трябва да привлекат още капитали, за да могат да подпомогнат излизането на икономиката от тежката криза, смята шефът на Английската централна банка Марвин Кинг.

„Може да се наложи допълване на капитала на банките преди банковата система да е способна да предоставя кредити на цени, подходящи за финансиране на устойчиво възстановяване от кризата“, заяви по време на своя реч днес Кинг.

Според ръководителя на АЦБ „е прекалено рано да бъде изоставена необичайната политика на стимулиране чреа инжектиране на средства в британската икономика чрез монетарната политика“, предава Bloomberg.

Настоящите планове на АЦБ са да налее в банковата система 125 млрд. новонапечатани лири чрез изкупуването на активи. В същото време правителството предостави на няколко от най-големите банки в страната значителни средства.

Виждането на финансовия министър Алистър Дарлинг е, че политиката на фискално и монетарно стимулиране трябва да бъде сменена тогава, когато икономиката се стабилизира.

По този повод Кинг заяви, че „когато настъпи подходящият момент централната банка ще повиши лихвата от настоящото ниво от 0,5 на сто и постепенно ще започне да редуцира активите в портфейла си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 30.08.22 г.
fallback