fallback

Оптимизмът се завърна сред инвеститорите в Швейцария

Индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW достигна 9,7 пункта през юни

13:06 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизмът отново се завърна сред инвеститорите в Швейцария след продължително 33-месечно отсъствие. Индексът на икономическите очаквания на изследователския институт ZEW регистрира положителна стойност през юни, което не се е случвало от септември 2006 г.

Показателят се повишава с цели 13,6 пункта и достига 9,7 пункта през юни. Това показват резултатите от проучването на Европейския център за икономически изследвания в Германия (ZEW). Когато стойността на индикатора е над нулата, оптимизмът преобладава сред интервюираните финансови експерти.

Междувременно оценката на инвеститорите за текущите условия се запазва непроменена. За това свидетелства индексът на текущите условия на ZEW, който се увеличава съвсем леко с 0,9 пункта до -67,7 пункта през юни.

Половината от интервюираните експерти очакват нов икономически спад през втората половина на годината и вярват, че рецесията ще бъде W-образна. Около една четвърт от икономистите очакват рецесия във формата на буквата U, като те са на мнение, че най-лошият период от икономическата криза е вече отминал.

За пореден месец очакванията на финансовите експерти за засилване на инфлацията през тази година се увеличават. По-голямата част от тях (57%) прогнозират, че Централните банки на водещите икономики ще започнат да увеличават своите лихви през първата половина на 2010 г. Една трета вярват, че това по-скоро ще се случи през втората половина на следващата година.

По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в Швейцария се увеличават с 1,2% на годишна база през април. Швейцарската индустрия се сви с 13,1% на тримесечна и 9,5% на годишна база през първото тримесечие на годината. Производствената дефлация продължи да се увеличава и достигна 2,9% през май.

Утре ще се състои срещата на Швейцарската централна банка. Основният лихвен процент в страната се нарежда сред най-ниските в света при 0,25 на сто и пазарните анализатори очакват да се задържи на това ниво.

Добрите данни за инвеститорското доверие в Швейцария не оказаха силно влияние върху местната валута. Към 12:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0882 швейцарски франка. През последните три месеца швейцарската валута поскъпва с близо 8% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:27 | 17.08.22 г.
fallback