fallback

Силният скок на инвеститорското доверие в Германия подкрепи еврото

Индексът на института ZEW за инвеститорското доверие в Германия достигна най-високата си стойност за последните три години през юни

12:58 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото напредна спрямо щатския долар, след като индексите на инвеститорското доверие в Германия и еврозоната се увеличиха много по-силно от очакванията през юни. Отделни данни на Европейската статистическа служба разкриха, че за втори пореден месец потребителските цени в еврозоната остават на нивото отпреди една година.

Индексът на института ZEW, измерващ инвеститорското доверие в Германия, се повиши чувствително през юни и достигна най-високата си стойност за последните три години. Показателят скочи до 44,8 пункта спрямо 31,1 пункта за предишния месец.

Това е най-високата му стойност от май 2006 г. досега и показва, че все по-голям брой инвеститори очакват засилване на икономическата активност в Германия през следващите шест месеца. Пазарните очаквания бяха за много по-слабо повишение на индекса до 35,1 пункта.

Оценката на бизнеса за сегашните икономически условия също се подобрява през разглеждания месец. За това свидетелства индексът, отразяващ оценката за текущите условия, който достигна -89,7 пункта през юни спрямо -92,8 пункта за май.

Проучването на института ZEW се прави в началото на всеки месец чрез допитване до около 350 местни анализатори и инвеститори. Стойност на показателите над 0 пункта означава, че по-голямата част от интервюираните лица са оптимистично настроени.

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната също се увеличава много по-силно от очакваното. Той достигна 42,7 пункта през юни спрямо 28,5 пункта през май. Пазарните анализатори очакваха по-слаб ръст на индекса до 34,1 пункта.

Отделни данни на Евростат показаха, че силното поевтиняване на енергийните ресурси спира растежа на потребителските цени в еврозоната за втори пореден месец през май. Годишната инфлация възлиза на 0% през май, а спрямо предишния месец индексът на потребителските цени се увеличава с 0,1 на сто.

Цената на енергията се увеличава с 0,4% на месечна база, но за последните 12 месеца се е понижила с 11,6%. Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на хранителните продукти и енергийните ресурси, остава непроменен спрямо предишния месец и се увеличава с 1,5% за годината.

Еврото поскъпна до 1,3919 щатски долара спрямо курс от 1,3883 преди оповестяването на данните. Kъм 12:55 ч. българско време единната валута поскъпва с над 0,6% спрямо щатския долар и се разменя срещу 1,3891 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 09.09.22 г.
fallback