fallback

Инфлацията във Великобритания намаля по-слабо от очакваното

Индексът на потребителските цени се понижава до 2,2% през май, но остава над тавана, заложен от Английската централна банка

12:36 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията във Великобритания продължи да намалява за трети пореден месец, но все пак се оказа по-висока от пазарните очаквания. Цените на потребителските стоки упорито продължават да се увеличават с по-силен темп в сравнение с тавана, заложен от Английската централна банка, въпреки поевтиняването на енергията и стоките през последните 12 месеца.

Това се дължи отчасти на отслабването на английската лира, предизвикано от агресивните интервенции на Централната банка през последната половин година. Повишението на цените се обуславя частично и от вдигането на акциза върху алкохолните напитки и тютюневите изделия през тази година.

Индексът на потребителските цени се понижава до 2,2% през май спрямо 2,3% през април и 2,9% през март. Данните на Националния статистически офис не оправдаха прогнозите на икономисти, които очакваха по-силно забавяне на инфлацията до 1,9 на сто.

Индексът на потребителските цени остава над заложеното на Английската централна банка инфлационно таргет ниво от 2% за 20-ти пореден месец. Все пак това е най-ниската стойност на инфлацията от януари 2008 г. досега.

Другият важен измерител на инфлацията – индексът на цените на дребно, се повишава от -1,2% през април до -1,1% през май. Пазарните анализатори очакваха, че той ще продължи да се понижава и ще достигне -1,5 на сто.

В рамките на месеца потребителските цени, както и цените във веригите за търговия на дребно, са се увеличили с по 0,6 процента. Цените на електрониката, облеклото и обувките се покачват най-значително в рамките на разглеждания месец.

Към 12:15 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6435 щатски долара. Британската валута поскъпва с близо 0,8% спрямо долара днес, но през последните 12 месеца е поевтиняла с близо 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 27.08.22 г.
fallback