fallback

Швейцарската индустрия се сви драстично през първото тримесечие

Производството на индустриалните компании намалява с 13,1% в сравнение с предишното тримесечие и с 9,5% на годишна база

11:58 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската индустрия се сви с рекорден темп през първите три месеца на годината, което е второто поредно тримесечие на силен спад. Икономиката на страната пострада значително, след като световната икономическа криза ограничи значително търсенето на местните стоки и компаниите бяха принудени да съкращават своите разходи и служители.

Производството на индустриалните компании в Швейцария намалява с 13,1% в сравнение с предишното тримесечие и с 9,5% на годишна база. Това е най-силният спад откакто статистиката за този показател започва да се води през 1991 г.

Данните на Федералния статистически офис не съвпаднаха с очакванията за по-малък тримесечен спад от 11,7% и по-силно понижение за годината от 10%. През последните три месеца на 2008 г. индустрията на страната отчете ръст от 0,4% на тримесечна база, а за годината се сви с 5,6%.

Новите поръчки намаляват със 17,6%, главно поради намаляването на стойността на производствените поръчки от чужбина. Най-силно се свива производството на метали, електроника, механика и облекло.

Производството на енергия е един от малкото индустриални сектори, който отчита ръст за периода януари – март. Добрата новина е, че приходите от продажби на индустриалните компании нарастват с 9,2% спрямо първите три месеца на миналата година, след като се понижиха с 0,7% на годишна база през последното тримесечие на 2008 г.

В понеделник стана ясно, че производствените и вносни цени продължават да намаляват и се понижават с 5 на сто на годишна база през май. Това означава, че инфлацията в страната ще продължи да намалява през идните месеци.

Ръководството на Швейцарската централна банка ще заседава в четвъртък, като пазарните анализатори очакват, че основната лихва ще остане непроменена на ниво от 0,25 на сто. Централната банка се стреми да обезцени местната валута чрез агресивно разхлабване на паричната политика през последните месеци.

Към 11:40 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0869 швейцарски франка. В рамките на деня швейцарската валута поскъпва с близо 0,4% спрямо щатския долар. През последните три месеца швейцарският франк поскъпва с близо 9% спрямо щатския долар и с почти 2% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 26.08.22 г.
fallback