fallback

Инвеститорският интерес към американските ценни книжа намалява

Стойността на нетния дългосрочен капиталов поток към САЩ намалява от 55,4 млрд. долара през март до 11,3 млрд. долара през април

16:57 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите в американски ценни книжа отново започнаха да губят своята атрактивност през април, след като се увеличаваха силно през предишните два месеца. Това стана ясно от данните, които бяха публикувани днес от Министерството на финансите в САЩ.

През април чуждите инвеститори са закупили американски дългосрочни корпоративни и държавни ценни книжа на стойност с 34,3 млрд. долара повече, отколкото са продали. В същото време американските инвеститори са закупили чуждестранни ценни книжа на стойност с 23 млрд. долара повече, отколкото са продали.

Това означава, че стойността на нетния дългосрочен капиталов поток към страната възлиза на малко повече от 11 млрд. долара. За сравнение входящият капиталов поток в САЩ е бил доста по-голям за предишните два месеца и е възлизал на 55,4 млрд. долара през март и 22 млрд. долара през февруари.

Пазарните анализатори очакваха, че стойността на нетния дългосрочен капиталов поток ще възлезе на 52,9 млрд. долара. Понижението от над 44 млрд. долара в рамките на разглеждания месец е сигнал, че чуждестранните инвеститори предпочитат да купуват дългосрочни книжа на други страни за сметка на американските.

Общата стойност на нетните капиталови потоци (дългосрочни плюс краткосрочни) в САЩ бележи силен спад. Входящият капиталов поток от 25 млрд. долара през март се превръща в изходящ капиталов поток от 53,2 млрд. долара през април.

Понижението се дължи на слабия интерес на инвеститорите към краткосрочни американски държавни облигации през април. Инвестициите във финансови инструменти са важен компонент от капиталовата сметка на всяка страна, защото могат да компенсират търговския дефицит и оказват влияние върху курса на местната валута.

Към 16:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3843 щатски долара. Щатският долар поскъпва с над 1,1% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Малко по-рано днес стана ясно, че оценката на компаниите в щата Ню Йорк за състоянието на производствения сектор се влошава значително през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 01.09.22 г.
fallback