fallback

Рекорден спад на заетостта в еврозоната

Еврото поевтинява с близо 0,9% спрямо щатския долар след лошите данни за заетостта

13:17 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на лицата, ангажирани в икономиката на еврозоната, продължава да намалява и отчете рекорден спад през първото тримесечие на годината. Данните на европейската статистическа служба разкриват тежките последици от икономическата криза, която принуди местните компании да съкращават служители и да оптимизират своите разходи.

Заетостта в 16-те страни, въвели еврото, намалява с 1,22 млн. души, или 0,8%, спрямо предишното тримесечие. Това е най-силното понижение на заетостта, изразено в проценти, откакто статистиката започва да се води от Евростат през 1995 г.

Заетостта намалява с 1,2% в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Това е първото понижение на показателя на годишна база от началото на изчислението му преди близо 14 години. Общият брой на заетите лица достига 146 млн. души за еврозоната и 224 млн. души за 27-те страни от Европейския съюз.

Европейската икономика се сви за четвърто поредно тримесечие за периода януари – март и отчете спад от 2,5%. Според президентa на Европейската централна банка Жан-Клод Трише най-лошият период от кризата вероятно е отминал и може да се очаква икономически растеж в средата на следващата година.

Жан-Клод Трише акцентира върху необходимостта от реформа на системата за финансова регулация по време на посещението си в България миналата седмица по повод на 130-годишнината от основаването на Българската народна банка.

ЕЦБ прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с 4,6% през тази година и ще отчете ръст от 0,3% през следващата. Европейската комисия очаква, че безработицата може да достигне почти 10% през 2009 г. и 11,5% през 2010 г.

Безработицата в еврозоната се намира на ниво от 9,2% през април, което е най-високата стойност за последните близо десет години. За сравнение, безработицата достигна 9,4% от работната сила в САЩ през май и 5% в Япония през април.

Еврото поевтинява с близо 0,9% спрямо щатския долар днес след лошите данни за заетостта. Курсът на двойката достигна 1,3872 долара за едно евро към 13:00 ч. българско време. Повод за днешното поскъпване на щатската валута даде и изказването на руския финансов министър Алексей Кудрин, който заяви, че американският долар няма алтернатива като световна резервна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
fallback