fallback

Производствената дефлация в Швейцария се задълбочава

Цените на вносните стоки, както и тези на местната продукция, неочаквано намаляват с по 0,3% в рамките на месец май

11:34 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комбинираният индекс на производствените и вносни цени в Швейцария изненадващо се понижи за четвърти пореден месец и отчете спад от 0,3% на месечна база през май. Годишният спад на показателя се ускори до 5 на сто, което означава, че потребителските цени ще продължат да намаляват през идните месеци.

Пазарните очаквания бяха за ръст от 0,1% за месеца и годишен спад от 4,7%. През предходния месец производствените и вносни цени в страната се понижиха с 0,2% на месечна и с 3,6% на годишна база. За понижението на цените в най-голяма степен допринасят поевтиняването на природния газ, петрола, металите и металните изделия.

Съгласно данните на Федералния статистически офис в Швейцария цените на вносните стоки, както и тези на местната продукция, намаляват с по 0,3% в рамките на месеца. В сравнение със същия месец на миналата година цените на вноса са с 8,9% по-ниски, а тези на местното производство намаляват с 2,9%.

Мнозинството от анкетирани икономисти смятат, че Швейцарската централна банка ще запази основната лихва непроменена на ниво от 0,25 на сто по време на срещата си в четвъртък тази седмица. Чрез своите действия през последните месеци банката се стреми да обезцени местната валута. Това ще се отрази благоприятно върху износа, който е основен двигател на местната икономика.

Въпреки агресивните действия на банката за разхлабване на паричната политика потребителските цени продължават да намаляват. Това поражда опасност от развиване на дефлационни очаквания сред потребителите, което може да доведе до стагнация на икономиката.

Към 11:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0886 швейцарски франка. В рамките на деня швейцарската валута поевтинява с повече от 0,8% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 26.08.22 г.
fallback