fallback

Русия: Статусът на долара като световна валута няма алтернатива

Финансовият министър на страната смята, че зелените пари „са в добра форма“ и че няма с какво да бъдат заменени като резервна валута

09:57 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че американският долар няма алтернатива като световна резервна валута. Освен това според специалиста зелените пари са в „добра форма“.

„Прекалено рано е да говорим за алтернатива“, е заявил през уикенда финансовият министър на Русия, предава Bloomberg. Така Кудрин разсея опасенията, предизвикани от президента на страната Дмитрий Медведев, които възникнаха, след като той постави под въпрос статуса на американската валута преди седмица.

Коментарът на Кудрин за пореден път показва зависимостта на Русия, Китай, Бразилия и Индия, или страните от групата БРИК, от американския долар. Четирите държави притежават общ валутен резерв от 2,8 трлн. долара и са сред най-големите притежатели на американски правителствени облигации.

Изявлението на финансовия министър идва преди предстоящата първа формална среща на лидерите на страните от БРИК, която ще се състои тази седмица. Очаква се на нея четирите държави да предприемат мерки за увеличаване на натиска за получаване на по-голямо влияние в световната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 05.09.22 г.
fallback