fallback

Страните от Г8 ще решават за затягането на паричната политика

Финансовите пазари, които от месеци спекулират, че икономическата криза губи своята сила, ще следят внимателно решенията на Г8

11:53 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри на осемте най-развити индустриални държави от групата на Г8 ще се срещнат в петък и събота, за да обсъдят редица важни икономически въпроси. Финансовите пазари, които от месеци спекулират, че най-лошата част от икономическата криза е преминала, ще следят внимателно техните решения.

Страните от Г8 се намират под натиска на останалия свят, който очаква тяхното координирано решение за борба с рецесията и проблемите във финансовия сектор. Основните въпроси, които финансовите министри трябва да обсъдят, са свързани с икономическите перспективи и либералната парична политика на централните банки.

Всякакви коментари от страна на Г8 за подобряване на реалното състояние на икономиката могат да подкрепят ралито на финансовите и стоковите пазари през следващата седмица. Инвеститорите ще следят напрегнато за евентуален политически натиск от правителствата върху централните банки във връзка с тяхната необичайно либерална парична политика.

Германският канцлер Ангела Меркел вече си позволи да критикува открито нестандартните мерки за разхлабване на монетарната политика на Европейската централна банка. Ето защо не е изключено политиците да обсъдят стратегии за затягане на паричната политика през тази година.

Голям интерес буди и реакцията на тези страни скорошното силно поевтиняване на щатския долар, който удари шестмесечно дъно спрямо кошница валути в началото на юни. Това прави износът на останалите държави по-малко конкурентоспособен и застрашава стабилността на доларовите им резерви и инвестициите деноминирани в долари.

Финансовите министри трябва да дискутират и наболялата реформа в системата за финансова регулация. Трябва да се уточни и ролята на Световната банка и Международния валутен фонд като наднационални регулаторни органи.

МВФ обмисля възможността да издаде нови специални права за тираж на стойност 250 млрд. долара, за да се увеличи допълнително ликвидността в икономиката. Те ще могат да се предоставят като заеми на страните, които са били най-силно засегнати от финансовата криза. В случай, че този план срещне нерешителна подкрепа от Г8, финансовите пазари в развиващите се икономики може да пострадат значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback