fallback

Безработицата в Австралия достигна петгодишен връх

Броят на лицата, които са изгубили своите работни места през май, обаче се оказа много по-малък от прогнозите на икономисти

12:02 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на безработица в Австралия достигна 5,7% през май, което е най-високата стойност за последните пет години. Пазарните анализатори очакваха подобно увеличение, след като броят на безработните неочаквано се понижи през април до 5,5% от работната сила.

Все пак броят на лицата, които са загубили своите работни места, се оказа много по-малък от прогнозите на икономистите. Общо 1700 души са били съкратени през май при очаквания за закриване на 30 хил. работни месеца.

Официални представители на правителството заявиха, че нивото на безработица би било много по-високо без предприетите мерки за стимулиране на икономиката. От август миналата година близо 200 хил. души са загубили своята работа, тъй като икономическата криза принуди местните компании да съкращават своите разходи.

Отделни данни на института в Мелбърн показаха, че потребителите очакват усилване на инфлацията в идните месеци, след като икономиката на страната успя да отчете ръст от 0,4% през първото тримесечие на годината.

Домакинствата в Австралия смятат, че инфлацията може да достигне 2,8% на годишна база през юни в сравнение с 2,3% през май. Това е най-високата очаквана стойност на индекса на потребителските цени за последните осем месеца и показва, че потребителите ще бъдат по-склонни да харчат.

Индексът на потребителското доверие отчете рекорден скок за последните 22 години по-рано през тази седмица, а отпуснатите ипотечни заеми увеличиха стойността си за седми пореден месец, предаде Bloomberg.

Най-силно влияние върху потребителите са оказали данните за нарастването на брутния вътрешен продукт за периода януари – март. По този начин австралийската икономика успя да избегне рецесията. Последните актуални данни на статистическото бюро показаха, че потребителските цени са се увеличили с 0,1% на месечна и 2,5% на годишна база през април.

Австралийският долар поскъпва с 1,4% спрямо щатския долар днес. Към 11:55 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8134 щатски долара. В случай че икономиката на страната продължи да укрепва, централната банка може да увеличи основната лихва, която в момента се намира на 50-годишно дъно от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 11.06.09 г.
fallback