fallback

Канада вече с отрицателно търговско салдо

Поскъпването на местната валута спрямо щатския долар се отразява негативно на износа за САЩ

17:30 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговското салдо на Канада стана отрицателно през април, тъй като поскъпването на местната валута спрямо щатския долар се отрази негативно на износа за САЩ, който е основен търговски партньор на страната.

Търговският дефицит на Канада възлиза на 179 млн. канадски долара за април в сравнение с излишък от 1 млрд. канадски долара през март. Икономистите очакваха търговският излишък да намалее до 900 млн. канадски долара.

Износът на стоки намалява с 5,1% в рамките на месеца до 30,8 млрд. канадски долара.

Търговията между Канада и САЩ се свива и регистрира излишък от 2,8 млрд. канадски долара през април спрямо 3,5 млрд. канадски долара през март. Износът за САЩ намалява с 4,4%, а вносът - с 1,7% на месечна база.

Най-силно намалява износът на индустриални стоки, енергия, машини и оборудване. Същевременно износът на селскостопанска продукция и автомобилни части отчита ръст.

Вносът на стоки от своя страна намалява с 1,5% на месечна база до 31 млрд. канадски долара. За това в най-голяма степен допринася спадът, който се наблюдава при вноса на индустриални стоки, машини и оборудване.

Данните на канадската статистическа служба показват, че износът и вносът намаляват в много по-голяма степен поради понижението на цените, отколкото заради свиването на обемите на търговията.

Отрицателното салдо от търговията със страните без САЩ се увеличава до 3 млрд. канадски долара през април спрямо 2,4 млрд. канадски долара през март.

Канадската валута поевтинява с близо 0,6% спрямо щатския долар днес. Към 17:15 ч. българско време валутната двойка USD/CAD се котира при нива от 1,1103 канадски долара за един щатски долар. От началото на тази година канадската валута е поскъпнала с над 10% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 19.08.22 г.
fallback