fallback

Индустриално производство в Германия отчете неочакван спад

Индексът на индустриалното производство се понижи с 1,9% на месечна и 21,6% на годишна база

14:40 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Производството на индустриалните компании в Германия неочаквано се понижи през април, главно поради силния спад в производството на индустриални стоки. Индексът, който следи стойността на продукцията на местните производствени, добивни и комунални компании, отчете спад от 1,9% на месечна база през април

В сравнение със същия месец на миналата година индустриалното производство намалява с 21,6 на сто. Пазарните анализатори очакваха, че индексът ще се запази непроменен, а годишният спад ще възлезе на 20,5 на сто.

Производството на индустриални стоки, каквито са машините и оборудването, намалява най-силно – с 6,4% на месечна база. Производството на междинни стоки се понижава с 1 на сто, а това на фабрични стоки – с 2,9 на сто.

Индексът успя да се увеличи през март, когато добави 0,3% към стойността. Добрата новина е, че средната му стойност за последните два месеца се повишава, което не се е случвало от декември 2007 г. досега.

Износът на Германия пострада силно през последните месеци, след като световната търговия се сви драстично. Това накара много немски компании да съкращават своето производство и да освобождават служители. Отделни данни на Федералното статистическо бюро показаха по-рано днес, че износът продължава да намалява през април.

Именно свиването на износа и на инвестиционните разходи на компаниите станаха причина за силния спад на икономиката с 3,8% през първите три месеца на година. Това е четвъртото тримесечие в рамките на което немската икономика се свива.

Разочароващите данни не успяха да помрачат оптимизма на Министерството на икономиката за бъдещето, предаде AFP. То смята, че низходящият тренд в икономиката се е забавил чувствително, благодарение на стабилизирането на търсенето и нарастващата увереност на икономическите агенти през последните месеци.

Към 14:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3892 долара. От началото на деня европейската валута отстъпва с минималните 0,1% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 01.09.22 г.
fallback