fallback

Немският износ намалява с близо 29% през април

Положителното салдо по търговския баланс се увеличава леко до 9 млрд. евро

09:43 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Германия се свива с 28,7% през април в сравнение със същия месец на миналата година. Износът на стоки и суровини е основен двигател на немската икономика, която генерира близо една пета от целия брутен вътрешен продукт на еврозоната. В същото време вносът намалява по-слабо с 22,9% на годишна база.

Стойността на износа възлиза на близо 64 млрд. евро, а тази на вноса – на 54 млрд. евро. Износът отчита спад от 4,8% в сравнение с предишния месец спрямо 5,8% понижение при вноса.

По този начин положителното салдо по търговския баланс на страната се увеличава леко до 9 млрд. евро през април спрямо 8,9 млрд. евро за март. Преди една година Германия е имала доста по-голям търговски излишък в размер на 19 млрд. евро.

Данните на Федералния статистически офис не съвпаднаха с пазарните очаквания за увеличение на търговския излишък до 9,4 млрд. евро.

Износът към страните от Европейския съюз намалява с почти 30% на годишна база, докато този за трети страни регистрира годишен спад от 26,5%.

Излишъкът по текущата сметка на Германия възлиза на 5,8 млрд. евро за разглеждания месец в сравнение с 15,4 млрд. евро преди една година. Салдото по сметките „Услуги“, „Текущи трансфери“ и „Допълнителни търговски елементи“ е отрицателно, но се компенсира изцяло от излишъка по търговския баланс.

Новината не оказа съществено влияние върху курса на еврото и към 9:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3913 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 28.08.22 г.
fallback