fallback

Страховете около валутата на Латвия набират сила

Централната банка е пропиляла 1 млрд. евро в опит да поддържа курса от началото на годината, нарастват спекулациите за девалвация

13:07 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Валутата на Латвия остава сред основните теми и в началото на новата седмица. Спекулациите, че е възможно да се стигне до девалвация на паричната единица набират все по-голяма сила, а това може да се окаже негативно за всички страни от региона на Централна и Източна Европа.

От началото на 2009 година централната банка на Латвия е похарчила близо 1 млрд. евро в опитите си да поддържа валутата на страната стабилна. Само през миналата седмица са били похарчени цели 237 млн. евро, което означава, че поддържането на валутния курс става все по-трудно.

Ако Латвия предприеме девалвация на валутата си, то би могло да се стигне до вълна на преоценка и на паричните единици в ЦИЕ, коментира ВВС. При това банките, инвестирали в региона, биха понесли значителни загуби.

Към момента правителството на Латвия се надява да привлече средства от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Двете институции вече предоставиха на страната 7,5 млрд. евро като кредит през декември миналата година. Това обаче не дава резултат и през първото тримесечие на годината статистиката отчете икономически срив от 18 на сто на годишна база.

Прогнозите на специалистите са, че ако Латвия позволи девалвация на лата, то сериозни удари ще понесат валутите на Литва и Естония. Двете държави са най-големите търговски партньори на Латвия. Сред пострадалите се очаква да бъде и шведската крона, тъй като скандинавската държава е най-големият инвеститор в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 28.08.22 г.
fallback