fallback

Исландската централна банка намали лихвата до 12%

Ръководството на Исландската централна банка пренебрегна възраженията на Международния валутен фонд и предприе нова лихвена редукция

15:46 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Исландската централна банка пренебрегна възраженията на Международния валутен фонд и намали основния лихвен процент с 1 процентен пункт до 12 на сто, за да се бори с последиците от най-тежката икономическа криза в страната за последните шест десетилетия.

Това е четвъртата лихвена редукция, откакто Исландия получи 5,1 млрд. долара финансова помощ от фонда през ноември миналата година, предаде Bloomberg.

Валутният фонд се опасява, че намаляването на основния лихвен процент може да подхрани инфлацията и да доведе до отслабване на местната валута.

Ръководството на Исландската централна банка предпочете да се съобрази с натиска от страна на профсъюзите и работодателите, които настояват за по-ниски лихвени проценти. Институцията прогнозира, че икономиката на страната може да се свие с 11% през тази година.

Мисията на Международния валутен фонд в страната не е съгласна с лихвената редукция, която може да разклати стабилността на исландската крона. В края на миналата година банковият сектор на страната рухна и повлече след себе си местната валута.

Инфлацията се понижи до 11,6% на годишна база през април и централната банка очаква, че може да падне до 2,5% в началото на следващата година. Това загатва, че централната банка на Исландия може да продължи с лихвените редукции.

Днес други две централни банки – тази в еврозоната и във Великобритания, взеха решение да запазят своите лихвени проценти непроменени на рекордно ниските нива от съответно 1% и 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 10.09.22 г.
fallback