fallback

Продажбите на дребно в еврозоната отчетоха първия си ръст за тази година

Търговията на дребно се повиши неочаквано с 0,2% на месечна база през април

12:42 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията на дребно в еврозоната се повиши неочаквано с 0,2% на месечна база през април. Данните на европейската статистическа служба изненадаха пазарните анализатори, които очакваха месечен спад от 1%.

Това е първото увеличение на индекса, който измерва стойността на продажбите на дребно в еврозоната, от началото на тази година. Търговията на дребно намаляваше в продължение на три последователни месеца и отчете месечен спад от 0,1% за март и по 0,6% за януари и февруари.

На годишна база продажбите на дребно в 16-те страни, въвели еврото, намаляват с 2,3 на сто, което е по-малко в сравнение с 3,4% спад през март и 4,3% през февруари. Анализаторите прогнозираха по-силен годишен спад от 2,9 на сто.

Месечното повишение на показателя се дължи на увеличеното потребление на хранителни продукти, тютюневи изделия и алкохолни напитки. То отчита ръст от 1,1% на месечна база, но все пак остава с 1,2% под нивото от април 2008 г.

В същото време покупките на продукти извън хранителния сектор отчитат спад от 0,2% на месечна и 2,5% на годишна база.

Потреблението в най-голямата европейска икономика - Германия, се повишава с 0,5% на месечна база. Сред страните в еврозоната най-силно се увеличават продажбите на дребно в Словения – с 2,5%, следвана от Португалия с 2,2% ръст за разглеждания месец.

Новината за увеличаването на продажбите на дребно не оказа съществено влияние върху валутната търговия. Към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4211 щатски долара.

В 14:45 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка. Пазарните анализатори не очакват промяна на основния лихвен процент на еврозоната, който се намира на рекордно ниското ниво от 1%.

С най-голям интерес ще се следи изявлението на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който трябва да разкрие подробности относно намерението на ръководената от него институция да изкупи финансови активи на стойност 60 млрд. евро през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 01.09.22 г.
fallback