fallback

Фабричните поръчки в САЩ нарастват, спадът в сектора на услугите намалява

Новите производствени поръчки бележат месечен ръст от 0,7% през април, а индексът на бизнес активността в сектора на услугите достига 44 пункта през май

17:42 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Поръчките за фабрични стоки в САЩ се увеличиха за втори път през последните три месеца, но все пак по-слабо от очакваното през април. В същото време секторът на услугите, който е основен двигател на американската икономика, продължи да забавя темпа на своя спад.

Индексът, който следи стойността на новите производствени поръчки, се повишава с 0,7% на месечна база през април, след като отчете спад от 1,9% през март и ръст от 1,8% през февруари.

Данните на бюрото за статистически изследвания не оправдаха пазарните очаквания за по-силно месечно увеличение от 0,9 на сто. Най-силно се увеличава стойността на поръчките за трайни стоки – с 1,7% на месечна база. Същевременно новите поръчки за нетрайни стоки се понижават с 0,1%.

Като се изключат поръчките за транспортни средства, индексът намалява с 0,1% спрямо предходния месец. Доставките отчитат спад за девети пореден месец в размер на 0,2% на месечна база.

Отделни данни на Института за управление на доставките в САЩ показаха, че секторът на услугите продължава да забавя темпа на своя спад. Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се увеличава до 44 пункта през май, което е най-високата му стойност за последните седем месеца.

Пазарните анализатори очакваха по-силно увеличение до 45,1 пункта в сравнение със стойността от 43,7 пункта, отчетена за април. Докато индикаторът остава под 50 пункта, икономическата активност в сектора ще се понижава.

Секторът на услугите има критично значение за възстановяването на американската икономика, защото генерира около 90% от брутния вътрешен продукт на страната.

Данните за фабричните поръчки и за бизнес активността в сектора на услугите не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 17:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4198 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 27.08.22 г.
fallback