fallback

Шок за банките в Латвия – овърнайт лихвите стигна рекордните 16,4%

Депозитната овърнайт лихва скочи почти двойно за ден до цели 24% заради намеса на централната банка

14:48 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Междубанковият пазар в Латвия е на път да изпадне в шок заради остър скок на овърнайт лихвените проценти. Само за ден овърнайт лихвата в страната почти се удвои, скачайки от 12,5 на сто вчера до 24,0 на сто днес.

Същевременно лихвеният процент по овърнайт кредитите също се повиши значително, след като нарасна с 0,3 процентни пункта до цели 16,4 на сто.

Причината за острия ръст на междубанковите лихви стана внезапното пресушаване на ликвидността след операция на централната банка по изкупуване на местната валута, предава Ройтерс.

Монетарната институция проведе акция по изкупуване на латове в разрешения за отклонение рейндж от 1 на сто спрямо валутния курс в страната, с което се опита да сложи край на спекулациите, че са необходими действия за девалвация на местната валута.

Едва преди два дни овърнайт кредитната лихва в страната беше 14,2 на сто. Тя се формира от централната банка на база лихвените проценти, които си предлагат седемте водещи централни банки в страната.

Напрежението на паричния пазар се дължи на очакванията, че централната банка ще девалвира лата с цел подпомагане на икономиката в условията на острата криза. Подобни препоръки бяха направени скоро от МВФ и това доведе до спекулативни атаки срещу валутата на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 26.08.22 г.
fallback