fallback

Прогнозират икономически срив от 18% в Латвия, шведската крона надолу

Големите експозиции на шведските компании в Балтийската държава водят до натиск върху кроната

18:46 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Латвия увеличи прогнозата си за бюджетния дефицит в страната на 8,2 на сто от БВП, след като предишната прогноза беше за отрицателно бюджетно салдо от 6 на сто. Това се случва на фона на прогнози за срив на икономиката с 18 на сто тази година.

Един от големите потърпевши от случващото се в Балтийската държава е Швеция, чиято валута попада под силен натиск заради негативните новини. Причината за това е, че страната има големи експозиции в Латвия и тяхната стойност е поставена под заплаха.

Днес шведската крона се обезцени с 1,7 на сто срещу долара до 7,5390 крони за един долар. Спрямо еврото валутата на Скандинавската държава отстъпи с 1,6 на сто до 10,6550 крони за евро.

Според анализатори икономиката на Латвия е най-проблемната в региона на Балтийските държави. Като варианти за облекчаване на тежката ситуация Ханс Рекекер от BNP Paribas посочва, че съществува възможност МВФ да предостави допълнително финансиране на страната или да накара правителството да девалвира валутата, предава FT.

Към момента латвийската валута е фиксирана спрямо еврото и валутният и курс не се изменя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
fallback